Κακοσμία
Διάγνωση |
Η δυσοσμία του στόματος δηλαδή η άσχημη αναπνοή (η οποία, όμως, δεν προέρχεται από τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμύδι, κλπ). Συνήθως, δεν γίνεται αισθητή από τον ίδιο τον ασθενή, καθώς η μύτη μας έχει την τάση να συνηθίζει στις οσμές, ενώ αποτελεί και θέμα taboo.
Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στα προϊόντα βακτηριδιακής διάσπασης πρωτεϊνών, σε πτητικές θειούχες ενώσεις, όπως η μεθυλομερκαπτάνη, το υδρόθειο (όταν πρόκειται για ενδοστοματικά αίτια), και το διμεθυλοσουλφίδιο (όταν πρόκειται για εξωστοματικά αίτια). Με άλλα λόγια τα μικρόβια, που υπάρχουν στο στόμα, διασπούν τις πρωτεΐνες (από τις τροφές, σάλιο κλπ) παράγοντας βρομερές ουσίες.
Η κακοσμία του στόματος οφείλεται κατά το 80-90% σε ενδοστοματικά αίτια, όπως:
1. Ουλίτιδα
2. Περιοδοντίτιδα
3. Βαθιά τερηδόνα
4. Περιστεφανίτιδα (φλεγμονή στα ούλα γύρω από τους φρονημήτες)
5. Νεκρωτικούς πολφούς
6. Ξηροστομία
7. Κακή στοματική υγιεινή/ Σφηνωμένα κατάλοιπα τροφών
8. Ακάθαρτες προσθετικές εργασίες (όπως οδοντοστοιχίες)
9. Λοιμώξεις του στόματος
και γίνεται ακόμα εντονότερη όταν συνδυάζεται με το κάπνισμα.
Σπανιότερα υπάρχουν και εξωστοματικά αίτια, όπως:
1. Προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα
2. Προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα
3. Λήψη ορισμένων φαρμάκων
4. Συστηματικές νόσοι
Ο οδοντίατρός σας, αφού λάβει το ιατρικό σας ιστορικό, μπορεί να ελέγξει τη στοματική σας κοιλότητα και να διαγνώσει τα πιθανά αίτια της κακοσμίας. Αν η κακοσμία προέρχεται από στοματικά αίτια θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη θεραπεία.
Αν κριθεί απαραίτητο ο οδοντίατρος θα σας παραπέμψει σε ιατρούς άλλης ειδικότητας για περαιτέρω έρευνα, ιδιαίτερα αν η κακοσμία του στόματος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως δυσφαγία, δυσπεψία, στομαχικές διαταραχές, ρινικές εκκρίσεις, βήχα κτλ.